Zyrtare: Njerëzit që ushtrojnë vazhdimisht, “mundin” plakjen

Penalltitë e lloçit vendosin fitues Vëllaznimin
03/06/2018
Deputeti serb: Do të votoj pro Demarkacionit
03/06/2018

Zyrtare: Njerëzit që ushtrojnë vazhdimisht, “mundin” plakjen

Mund të mos jetë surprizë për të zbuluar se stërvitja e rregullt mund të ndihmojë në ngadalësimin e procesit të plakjes.

Por tani studiuesit në Universitetin e Birmingham dhe King’s College në Londër kanë konfirmuar se ata që rregullisht stërviten arrijnë të reduktojnë moshën e tyre biologjike teksa rriten.

Ata studiuan 125 çiklist amatorë të moshës ndërmjet 55 dhe 79-84 prej të cilëve ishin meshkuj dhe 41 ishin femra.

Ata iu nënshtruan një sërë testesh në laborator dhe krahasoheshin me të rriturit që nuk merrnin pjesë në stërvitje të rregullta, por që ishin të moshës ndërmjet 20 dhe 36 vjeç, transmeton Etnopress.

Dhe shkencëtarët zbuluan se po ashtu edhe menaxhimi për të mbajtur masën dhe forcën e muskujve- tregonin një sistem imunologjik të çiklistëve të cilët duke se nuk janë të moshuar.

Nivelet e testosteronit të meshkujve gjithashtu mbetën të larta- duke sugjeruar që ata kanë mundur të shmangen nga “menopauza mashkullore”.

Rreth viteve 35 të jetës sonë, muskujt fillojnë të zvogëlohen në një normë mjaftë alarmante, përderisa tendenca jonë për të fituar më shumë yndyrë në trup rritet shpejtë.

Gjetjet vijnë pasi shifrat tregojnë se më pak se gjysma e mbi 65 vjeçarëve bëjnë mjaftë stërvitje për të qëndruar shëndetshëm- dhe më shumë se gjysma e kësaj grup-moshe vuajnë nga të paktën dy sëmundje.

“Është e rëndësishme se ky studim e zvogëlon supozimin se plakja automatikisht na bën më të dobët”.

“Hulumtimi ynë do të thotë që tani kemi dëshmi të forta se inkurajimi i njerëzve për t’u angazhuar në stërvitje të rregullta gjatë gjithë jetës së tyre është një zgjidhje e qëndrueshme për problemin që ne të jetojmë më gjatë”, thuhet më tej në këtë studim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *